Neem jezelf op de korrel

Bij Otemba Sake geloven we in een juiste sake voor iedere setting; het is een ambacht met vele gezichten. Neem jezelf op de korrel en ontdek welke sake bij jou past.

Sake is een Japanse drank gemaakt van Rijst en water 🌾, 🍶, die zowel de chique van champagne, de toegankelijkheid van bier, en de complexiteit van whiskey kan herbergen. Het is een drank met veel karakter en veel gezichten. Die van het formele tijdens de sushi kennen we wel, maar die anderen gezichten ook?

1.Om je bekendheid met Sake vast te stellen: Welke uitspraak is op jou van toepassing?

Om je bekendheid met Sake vast te stellen: Welke uitspraak is op jou van toepassing?

Sake is een ambacht, een traditie, maar wordt in Japan ook altijd al gedronken als smaakmaker en gezelschapsdrank. Sake bevat doorgaans tussen de 13 en 16% alcohol, en kan dus net als wijn de hele avond geschonken worden.

2.Stel, je krijgt een fles sake van ons (hypothetisch!), hoe zou je die inzetten?

Stel, je krijgt een fles sake van ons (hypothetisch!), hoe zou je die inzetten?

Veel sake kan zowel koud als warm worden gedronken. De meeste premium sake wordt koud gedronken. Gekoelde sake is een verfrissende ervaring en vergezelt menig gemoed. Bij het verwarmen van sake komen bepaalde geuren en smaken vrij die in de kou liggen besloten, als een bloem die zich langzaam openvouwt.

3.Ben je koudbloedig of warmbloedig?

Ben je koudbloedig of warmbloedig?

Om premium sake te maken kan een deel van de ruwe rijstkorrel worden weggeslepen. Zie het als diamant: hoe meer er wordt weggeslepen, hoe verfijnder. Sake van geslepen rijst wordt aangeduid met ‘Ginjo’, waarbij minder dan 60% van de oorspronkelijke korrel overblijft.

4.In wat voor Edelsteen herken jij jezelf?

In wat voor Edelsteen herken jij jezelf?

Goed, een ruwe diamant heeft ook vele kwaliteiten, en verfijning is een kwestie van smaak. De oude Japanse boeren (en wijsheid komt met de jaren) prefereren dikwijls de aardse tonen van de ongeslepen Junmaishu.

5.Welke smaak lijkt jou interessant om in een fles te vangen?

Welke smaak lijkt jou interessant om in een fles te vangen?

Brouwerijen van 300 jaar oud zijn geen uitzondering in Japan. En alhoewel 90% van de brouwerijen nog altijd familiebedrijven zijn, staat de tijd niet overal stil. Veel brouwers balanceren respect voor de traditie met een innovatieve blik op de toekomst.

6.Beschouw je jezelf eerder als traditioneel, of als vrijgevochten?

Beschouw je jezelf eerder als traditioneel, of als vrijgevochten?

Het brouwproces is dynamisch. Sommige brouwers wachten tot het ze aan komt waaien (letterlijk, ze gebruiken natuurlijke gist die op de wind wordt gedragen). Anderen werken met fruit, koolzuur, alcohol, koolstoffiltering. Je hebt verdunde en gerijpte sake; verse, ongepasteuriseerde en ongefilterde sake; alles met een subtiele en eigenzinnige invloed op de uiteindelijke smaak.

7.Wat voor muziek krijgt je aan het dansen?

Wat voor muziek krijgt je aan het dansen?

Sake wordt in alle 47 prefecturen van Japan gebrouwen en gedronken, en overal net even anders. De stijl wordt bepaald door een samenspel van klimaat, cuisine en cultuur. In het Noorden is de sake doorgaans lichter en droger, in het zuiden steviger en zoeter.

8.Waar zou je het liefst willen gaan wandelen?

Waar zou je het liefst willen gaan wandelen?

Van Aziatisch tot Mediterraan, van Vis tot Kaas; sake sluit bij veel gerechten aan. Aan zee is de sake doorgaans soepel en licht, passend bij de Sashimi die daar veel wordt gegeten. In de bergen, waar van oudsher geen vis te vinden is, past de sake bij het gepekelde eten: een vollere en sterkere sake.

9.Wat ligt er bij jou op de BBQ?

Wat ligt er bij jou op de BBQ?

Uiteindelijk is de smaak van Sake afhankelijk van evenveel variabelen als er korrels rijst in een fles passen. Dat moet je proeven!


X

Door onze website te gebruiken ga je akkoord met onze cookie policy.